Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un edebî şahsiyeti, birleştirici tarafı ve vatan, millet aşkı konusunda bilinç uyandırmak amacıyla, Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ve 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü Haftası etkinlikleri kapsamında okulumuzda "Akif'in Sözü ve Cumhuriyet'in 100'ü" sloganından hareketle kompozisyon yarışması düzenlenmiştir. Yarışmaya katılan 17 öğrencimiz arasından;

12-B sınıfından Muharrem Kızıltaş 1. , 11-C sınıfından Hasan Yazar 2. ve 10-B sınıfından Egemen Duhan Uyan 3. Olmuştur.

08.03.2023 370

Birinci olan kompozisyon:

 

Milletin Özü, Akif'in Sözü ve Cumhuriyetimizin 100'ü

Mehmet Akif Ersoy: İstiklal Marşı'nı destanî şekilde, adeta kalemle kağıdın bağrını yırtarcasına kaleme alan "Milli Şair".

Tarihler 12 Mart 1921'i gösterirken, henüz Cumhuriyet bile ilan edilmeden önce milletin meclisinde kabul edildi ve ebedîlik yolculuğu başladı.

" Korkma! " diyerek başlayan, sonra da yurttaki ocağı tüten son ev yıkılmadan bayrağımızın inmeyeceğini söyleyerek askerlerimize cesaret aşılayıp milletimizin maneviyatını yükselten bir marştır o. İstiklal Marşı yalnızca yazıldığı döneme göndermeler yapmaz, günümüz içinde söyleyecek çok sözü vardır:

"Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı!

Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır atanı;

Verme, dünyâları alsan da, bu cennet vatanı."

Bu toprakların kazanılmasında büyük mücadeleler verildiği, toprağın her karışının atalarımızın kanlarıyla sulandığı bugünün gençleri olan bizlere bildirilmiştir ve kutsal kabul ettiğimiz vatan topraklarını ne pahasına olursa olsun son nefesimize kadar savunmamız, sahip çıkmamız gerektiği vurgulanmıştır.

Milli marşımızın yazılış ve kabul ediliş süreci de o dönem verilen cephe mücadeleleri kadar destansıdır. Üzerinde ceketi bile yokken verilen para ödülünü kabul etmemesi, adeta tırnaklarıyla duvara kazıması, "Bu şiir artık milletimindir." diyerek kendi şiir kitabı olan Safahat'a İstiklal Marşı'nı dahil etmemesi ve tüm imkansızlıklara rağmen cephede mücadele eden kahraman ordumuza destek olabilmek için cephe gerisinde toplantılar yaparak halkı bu mücadeleye ikna çalışmaları Mehmet Akif Ersoy'un yüce yaratılışlı bir insan olduğunu gözler önüne sermektedir.

Özgürlüğüne ve vatanına aşık olan Türk milletinin bağımsızlık sembollerinden biri olan İstiklal Marşı, yazıldığı gün nasıl coşku ve tutkuyla okunuyorsa Cumhuriyetimizin bir asrı devirdiği bugünlerde ve yarınlarda da aynı coşku, heyecan ve tutku ile okunacaktır.

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.